A Kapitány

A Forbes Magazin címlapján Kapitány István a Shell Globál alelnöke, az év managere. Személyes történet fűz hozzá, csoporttársam volt a főiskolán. Miközben a magyar sajtóból arról értesülünk, hogy az Év managerének választották, a világsajtóban pedig Trump Elnökkel készült közös fotón látható, a 35 éves évfolyam találkozónk alkalmából szervezett, közös csoportba azt írja: alig várom, hogy lássalak titeket! A találkozóra nem egyedül érkezik. Összeszedi a csoporttársakat Budapesten és magával hozza a nagyon kedves, volt csoportvezető tanárnőnket is. Mindenkire kíváncsi és portrét készít rólunk a telefonjával. Előkerülnek a régi történetek, többek között az, amikor végzősként három szintes áruházat működtettünk a karácsony előtti forgalomban, az akkori Divatcsarnokban. Kétség nem fért hozzá, hogy őt választjuk meg igazgatónak, mint ahogy most is körülötte tömörül a csapat színe-java. Igazi vezéregyéniség, aki azt tartja a legfontosabbnak, hogy ne felejtsük el, honnan indultunk! Kínai asztrológusként engedélyt kérek és kapok, hogy belenézzek a képletébe. 

apitány István jin fém bivaly év, jang fém patkány hónap, jang fa majom napján született. Már első látásra is tekintélyt parancsoló, megbízható, nagy munkabírásról árulkodó alkat, akiben van valami különleges. Öneleme a jang fa, amit analógiában egy tekintélyes fához lehetne hasonlítani. Nem csoda, hogy fontosak számára a gyökerei! Élete hosszú folyamat eredményeképpen teljesedik ki, sok elágazással, választással. Erős, egyenes jellem. Általában szilárd véleménye van. Jó vezetői képessége, célkövetése, stratégiai gondolkodása felelősségteljes, elkötelezett vezetővé teszi. Fontosak számára az emberek, szívesen beszélget velük és jobb teljesítményre sarkallja őket, a 3 lépés távolságot azonban megtartja. Abban a témában, ami érdekli, egy életen át képezi magát és ezen ismereteit szintetizálva, hatással van a világra. Személyisége révén szükségszerűen jön számára a státusz és az elismerés. Ha egyszer már döntött, vitába szállni nem érdemes vele. Kötődik a múltjához, a szülőhelyéhez, a gyökereihez. Belülről motivált, kreatív gondolkodású, proaktív, ötletgazdag, igazi újító. Felülről nézi és hamar átlátja a dolgokat. A részletek untatják, ezért nagyon fontos számára egy jó titkárnő, aki odafigyel ezekre. Sikerének a kulcsa a körülötte lévő csapatban rejlik és ő remekül tud csapatot építeni és vezetni. A jó meglátások mellett a jó megérzések is óriási szerepet játszanak az életében. Mindig tudja, merre kell menni és milyen buktatókat kell elkerülni. A hónap oszlopában lévő patkány vize táplálja a fát, ez is mutatja, hogy megérzései segítik az útján. Más aspektusból vizsgálva mutatja az Édesanyját is, aki minden törekvésében támogatja. Az Üzlet az Élet nevű játékhoz tartozik számára.

Mire van még szüksége egy fának az élethez, vagy mire van szüksége egy fémnek ahhoz, hogy edződjön és ragyogóvá váljon? Tűz elemre! Maga a tűz is megtalálható az óra oszlopában, mint ahogy az aktuális szerencseoszlopában is. A létrejött konstelláció érzékenyíti a környezete igényeire és remekül rá tud hangolódni az emberekre. Sok esetben már akkor látja a megoldást, amikor más még a problémát sem látja! Gondolatban végigveszi az összes lehetséges kimenetelt és dönt. Az év, és a hónap oszlop mennyei törzsében ott a fém elem, ami szintén mutatja a vezetői képességeket és azt, hogy megfelelő célok esetén nincs a számára lehetetlen. Az év oszlopban lévő jin fém küldetésről, csapatépítő képességről és a tágabb környezetének való példamutatásról épp úgy tanúskodik, mint arról, hogy igényes mind a munkájára, mind a megjelenésére. Teljesítménynek csak a 100 %-ot tekinti. Mint ahogy el is mondja a Forbes magazinnal készült interjúban, hogy minden egyes nap elölről kell bizonyítani. Ez a jin fém teszi lehetővé azt is, hogy a Shell arcává tudott válni. A hónap oszlopban lévő jang fém vezetői tekintélyt kölcsönöz neki, miközben a saját útját járja és ő írja a szabályokat. A munkájába a szívét is beleteszi. A bátorság, a kitartás és a kezdeményező készség mellett fontos számára az egyenes út. Különösen fontos szerepet játszik az életében a család, mint ahogy életének szerves része az utazás is. 

Az elemeket vizsgálva érdekes, hogy év oszlopában föld és fém, hónap oszlopában, ami a munkát jelzi, fém és víz elem található. Ez analógiában jelképezi az olajipart és a közlekedési eszközöket is. Mondhatjuk tehát, hogy horoszkópját tekintve is a “helyén van”. Hab a tortán jelenléte a Forma 1-ben, amit szintén a fém és víz elemhez tennék, a sebesség miatt is.  Ami az életét működteti, az kitűnt már a főiskolán is és azóta tökélyre fejlesztette: a kommunikációs készsége. Kommunikáció terén használja a kiváló megfigyelőképességét is és a metakommunikációs jeleket reagálja le. 

Sokkal-sokkal mélyebben is bele lehetne menni a képletébe akár az üzlet, akár az életesemények területén, vizsgálva az összefüggéseket, ennek a cikknek azonban ez nem célja. Csupán rá akartam mutatni, hogy a képletben lévő, születéskor magunkkal hozott energiákat jól működtetve, egyenes út vezet a sikerhez. Mint régi diáktárs, szívből örülök Kapitány István üzleti életben elért sikereinek, melyek a képlete ismeretében nem véletlen, hogy épp most teljesedtek ki.