You are currently viewing Hogyan éljük túl a karácsonyt?

Hogyan éljük túl a karácsonyt?

Hamarosan itt a karácsony! Ízlelgetem az energiáit. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve, földobom a kérdést egy közösségi portálon. Mi jut eszedbe a karácsonyról? Az alábbi válaszok születnek. Szeretet! Meghittség. Család. Várakozás, varázslat, gyerekek öröme. Ragyogás. Utazás, hogy együtt legyen a család. Illatok. Fény, melegség, nyugalom, békesség. Ünnepi asztal. Bejgli, kalács. Karácsonyi dalok. Nyüzsgés és jó hangulat a Belvárosban. Másoknak magány. Aggódás a pénz miatt. Elmúlt karácsonyok emléke, mindazok, akik már elmentek örökre…

A természet körforgása szerint karácsony táján vannak az év legsötétebb napjai. Várakozással felruházva könnyebben telnek és a karácsonyt körülölelő csillogás feledteti velünk a fény hiányát. Emlékek sokasága kerül elő a karácsonyfa díszítős dobozból, jó elmélázni fölöttük. Főleg ha a gyerekek már kirepültek. Vannak családok, akiknek a távolság miatt karácsonykor sem adatik meg az együttlét. Egy biztos. A karácsony ünnepe, a régi karácsonyok emléke meghatározó az ember életében. Ezért is törekszünk a tökéletes ünnep létrehozására. Ám ennek elvárása felszínre hozza a rejtett feszültségeket, így ahol együtt a család, ott sem minden happy! Mint ahogy az ünnepi előkészületekben már megjelenik a stressz, az ajándékok utáni hajsza, az ünnepi ételek hozzávalóinak beszerzése során kígyózó sorok, dudáló autósor , esik, köd van és kész a fejfájás.

Mit tehetünk a stressz csökkentése érdekében? Lazítsuk el a homlokunkat és tartsuk egész nap lazán! Ha érezzük, hogy fölment a pumpánk, üljünk le, egyenes testtartással, érintsük össze a hüvely-és mutatóujjunkat és kezdjük el figyelni a légzésünket. Nem kell ezt látványosan csinálni, de jó, ha két percen keresztül csak a légzésünkre koncentráljuk a figyelmünket. Minden egyes kilégzéssel engedjük el a bennünk felgyűlt feszültséget. Magától ettől a ténytől, hogy figyelni kezdünk rá, légzésünk automatikusan lelassul, mi pedig szépen megnyugszunk. Két perc múlva már nem indulatból reagálunk.

A feszültségből, a fáradt gőzből és a másféle étkezésből kifolyólag sokak életét keseríti meg az ünnepi fejfájás. Bár minden olyan tünettel, ami szokatlan, éles, hirtelen és ijesztő, orvoshoz kell fordulnunk, egy szokványos, banális fejfájással nem érdemes zavarni az ügyeletet. Először is igyunk egy nagy pohár vizet. Lehet, hogy szervezetünknek csak folyadékra van szüksége. Ami nem folyadék, az a kávé és az alkoholtartalmú italok, sőt lebontásukhoz vízre van szükségünk. Vegyük ezt figyelembe és az ünnepi iszogatáskor ne felejtsünk el vizet is venni magunkhoz! Ezzel elejét vehetjük sok fejfájásnak. A magnézium bevitelről sem feledkezzünk el, mandula, dió, olajos magvak, mazsola jó, ha van az ünnepi tálkában. Még egy nagyon fontos dolog. Soha ne aludjon a fejünk mellett a mobiltelefon! Legalább az ünnepek idején vigyük ki éjszakára a szobából.

A kínai asztrológia szerint az idei karácsony rendkívül erős energiákkal érkezik. Akit szeretünk azt nagyon, akit esetleg nem állhatunk, őket kevésbé fogjuk tudni tolerálni. Mindenáron érvényesíteni akarjuk az akaratunkat, hisz mind a legjobbat akarjuk és mindenkinek lesz egy új ötlete! Jó ha tudjuk ezt előre és nem ragaszkodunk az elképzelésünkhöz, a másiknak is adunk teret. Ezen az ünnepen mindenki érzékenyebb és szókimondóbb lesz. Jobban érezzük egymást. Még ha máskor esetleg nem is beszélünk meg dolgokat, hanem a szőnyeg alá söpörjük a problémát, most könnyebben jönnek a szánkra szavak, amiket később megbánhatunk. 24-én különösen fontos lesz számunkra az otthon biztonsága. Tudatosan odafigyelve fölhasználhatjuk az erős energiát egy jó hangulatú este megteremtésére, filmnézés helyett egy közös játékra, egy nagy beszélgetésre, családi élménymesélésre. Kedvez az ünnep a mozgásnak, utazásnak, családi látogatásoknak, baráti összejöveteleknek, zenélésnek, a közös programoknak. Jól kijöhetünk egymással, ha figyelembe vesszük a másik érzékenységét, nem engedünk a feltörő indulatoknak és nem is vesszük ezeket magunkra. 26-án különösen jusson eszünkbe a két perces légzésfigyelés, mert később fogunk rájönni, hogy amit hirtelen problémának éreztünk és fölkaptuk a vizet rajta, az valójában nem is probléma. Idén az is fontos, hogy ne sértődjünk meg, ha egy családtag nem kíván a tágas rokonsággal ünnepelni, hanem inkább szeretne egy kicsit elvonulni, tartsuk ezt tiszteletben!

Ne támasszunk túl nagy elvárásokat sem az ünnep, sem saját magunk irányába! Ha egyedül vagyunk, akkor is adjuk meg az ünnep fényét magunknak, a kollektív tudatalattiban lévő ünnepi hangulathoz kapcsolódva. Kívánok mindenkinek meghitt, békés ünnepeket, egészségben, szeretetben!

A cikket megtalálod a Horoszkóp Magazin decemberi számában.